flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Особу, яка погрожувала розправою та чинила опір поліцейським, ув’язнено

15 липня 2021, 11:37

   14 липня 2021 року Хорольський районний суд розглянув кримінальну справу про обвинувачення громадянина М., 1977 року народження, мешканця міста Хорола.

   Досудовим слідством дана особа обвинувачена у погрозі застосування фізичного насильства щодо поліцейського та у вчиненні опору працівнику правоохоронного органу під час виконання ним своїх службових обов’язків. Крім того, громадянина М. звинувачено у нанесенні двом потерпілим легких тілесних ушкоджень, вчинених на ґрунті особистих неприязних відносин. Одна з потерпілих - його колишня дружина.

   Так, в ході судового слідства встановлено, що в листопаді 2020 року в одному із кафе с. Лобкова Балка колишнього Хорольського району Полтавської області обвинувачений М., перебуваючи в стані алкоголного сп’яніння, намагався спровокувати конфлікт із власницею закладу - колишнею тещею, висловлювався нецензурно в її адресу, поводився агресивно. На місце події було викликано наряд поліції. На виклик прибули двоє поліцейських, які представилися обвинуваченому, були у форменному одязі, споряджені спеціальними засобами, табельною зброєю та засобами зв’язку. Вони намагалися заспокоїти громадянина М. та почали опитувати свідків правопорушення. У відповідь на їхні дії обвинувачений зреагував агресивно, став ображати їх, в тому числі нецензурно, відмовився виконувати законні вимоги поліцейських, на зроблені неодноразові зауваження не реагував. Усвідомлюючи, що перед ним знаходяться працівники правоохоронного органу під час виконання своїх службових обов’язків, обвинувачений став погрожувати одному із них, обіцяючи застосувати різні види фізичного насильства щодо останнього, підходив впритул, торкався форменного одягу, замахувався руками та стільцем в бік поліцейського. Коли йому намагалися одягнути кайданки, став чинити опір, штовхався, виривався, в подальшому з приміщення кафе втік на автомобілі. У цей день був затриманий поліцією в місті Полтаві.

   Такі дії досудовим слідством кваліфіковані ч. 1 ст. 345 та ч. 2 ст. 342 КК України.

   По інших двох епізодах злочинних дій громадянина М. обвинувачено за ч. 2 ст. 125 КК України.

   В ході судового розгляду він вину у вчиненні перелічених кримінальних правопорушень категорично не визнав. Зазначив, що не висловлювався нецензурно в адресу поліцейських, їх не чіпав, а конфлікт був виключно із колишньою тещею. Щодо інших епізодів обвинувачення пояснив, що легких тілесних ушкоджень потерпілим не наносив, натомість це кожен із них намагався побити його.

   Суд дослідив матеріали справи, допитав свідків, потерпілих, оглянув відео-докази. Було взято до уваги ставлення обвинуваченого до вчиненого, відсутність будь-якого каяття, наявність того факту, що в період перебування справи на розгляді в суді, громадянин М. продовжував чинити протиправні дії щодо колишніх членів своєї сім’ї, допустив неявку в судове засідання без поважної причини, хоча мав заборону виїзду за межі міста Хорола та проігнорував її. Крім того, в судових засіданнях він поводився зухвало, висловлював явну неповагу до учасників судового процесу та складу суду, погрожував.

   У вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст. 125, ч.2 ст. 342, ч. 1 ст. 345 КК України обвинуваченого М. визнано винним та засуджено до 3 років позбавлення волі. Його негайно взято під варту із зали суду. Крім того, частково задоволено позов потерпілого про відшкодування завданих йому моральних та матеріальних збитків. Їх має відшкодувати обвинувачений. Внесену ним заставу в розмірі 21020 гривень звернуто в дохід держави.

   Вирок набере законної сили через 30 днів, якщо не буде оскаржений до Полтавського апеляційного суду.