flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оголошено вирок за розповсюдження комуністичної символіки в російській соцмережі.

08 грудня 2023, 10:08

Вироком Хорольського районного суду Полтавської області 62-річного чоловіка визнано винним у поширенні та пропаганді комуністичної символіки у забороненій законом російській соціальній мережі «Однокласники».

Громадянин України, будучи зареєстрованим у соціально-орієнтованій мережі «Однокласники», за допомогою електронного пристрою, умисно,  протягом певного періоду часу здійснював поширення (репости) на власній електронній сторінці публікацій із зображенням комуністичної символіки, зокрема георгіївської стрічки,  серпа та молота, тобто герба СРСР, червоного прапора з символом перехрещеного серпа та молота, тобто державного прапора Радянського Союзу, гасел керівних осіб СРСР, зображення вождів СРСР, а саме Й.В. Сталіна та Л.І. Брєжнєва та іншої атрибутики, в якій відтворюється поєднання серпа, молота, п`ятикутної зірки.

Даним вироком затверджено угоду про визнання винуватості у кримінальному провадженні укладену між прокурором Лубенської окружної прокуратури Полтавської області та обвинуваченим, у присутності його захисника.

Громадянину П. призначено покарання у виді 2 років позбавлення волі без конфіскації майна. На підставі ст. 75 КК України особу від відбування призначеного покарання звільнено з випробуванням з іспитовим строком 1 р. Та застосовано спеціальну конфіскацію у власність держави - ноутбука марки «Lenovo G780». Відповідно до ч.1, п. 2 ч. 3 ст. 76 КК України на нього покладено відповідні процесуальні обов`язки. Стягнуто зі засудженого на користь держави процесуальні витрати на залучення експертів під час здійснення досудового розслідування у загальному розмірі 4779 грн. Засуджений свою вину визнав. У скоєному кається.

На момент публікації вирок не набрав законної сили, та може бути оскаржений в апеляційному суді.